Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku

skloniste.osijek@gmail.com

Okrugli stol “Problemi stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji”

IMG_0294-e1417789927711-800x400Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku je 5. prosinca 2014. god organizirao Okrugli stol na temu “Problemi stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji” koji u sklopu projekta “Pravo na dom bez nasilja”, provodi uz financijsku potporu Grada Osijeka.

Cilj projekta je potaknuti i podržati provedbu Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2011. – 2016., u odnosu na mjeru navedenu pod brojem 7 – Osiguranje trajnog i privremenog stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji.

Na okruglom stolu svoje gledište o stambenom zbrinjavanju žrtava obiteljskog nasilja iznijeli su Ljiljana Božić Krstanović iz Centra za mir, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, voditeljica Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku Josipa Božić te predstavnica Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji Mirela Stanić Popović.

Predstavnica Skloništa upozorila je na problem neadekvatne skrbi o žrtvama nasilja nakon što napuste Sklonište te da je to ujedno jedan od razloga zašto se 30-40% korisnica Skloništa odluči vratiti zlostavljaču. Problem je to u koji se aktivnije trebala uključiti lokalna samouprava osiguravanjem žurnog stambenog zbrinjavanja žrtvama nasilja i njihovoj djeci.

Primjer dobre prakse – provedbu Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji 2011. – 2016. iznijele su Višnja Fortuna, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i njezina suradnica Željka Barić, a predstavljeni su i programi iz te strategije koji se odnose na Zakladu za starije osobe “Zajednički put” i Dom “Duga” za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

code

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube