Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku

skloniste.osijek@gmail.com

Nasilje u obitelji

 

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji iz 2009. god. nasilje u obitelji je svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito:

tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije,

– tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci u odgojne svrhe,

psihičko nasilje, odnosno primjena psihičke prisile koja je prouzročila osjećaj straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva, verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili na drugi način grubo verbalno uznemiravanje, uhođenje ili uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ili preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način ili komuniciranja s trećim osobama, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja (u daljnjem tekstu: uhođenje i uznemiravanje),

spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje,

ekonomsko nasilje pod kojim se podrazumijeva oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine ili zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim uzdržavanim ćlanovima zajedničkog kućanstva.

 

Najčešće zablude o nasilju:

 

1. Žrtva uzrokuje nasilje. Zlostavljana žena je to tražila.

Činjenica: Zlostavljač uzrokuje nasilje. On je odgovoran za svoje postupke.

 

2. Žrtve uživaju u nasilju. Da nije tako, žrtva bi otišla od zlostavljača.

Činjenica: Nitko ne uživa kad je zlostavljan.

 

3. Nasilje u obitelji i među bračnim partnerima je njihova privatna stvar.

Činjenica: Nasilje u obitelji je ozbiljan društveni problem.

 

4. Alkohol i zloupotreba droga su uzroci nasilnog ponašanja.

Činjenica: Općenito govoreći alkohol i druga nisu uzroci nasilnog ponašanja.

 

5. Zlostavljanje u obitelji se događa samo u siromašnim obiteljima.

Činjenica: Nasilje u obitelji događa se u svim socioekonomskim slojevima.

 

6. Žene su nasilne kao i muškarci.

Činjenica: Muškarci su znatno češće počinitelji nasilja u obitelji.

 

7. Zlostavljane žene biraju nasilne partnere. Čak i kad takva žena napusti nasilnog partnera, naći će drugog koji će ju ponovno tući.

Činjenica: Iako dio zlostavljanih žena ponovno uđe u vezu s nasilnim partnerom, žene ih ne traže i ne teže nasilnom odnosu.

 

8. Ako muškarac tuče ženu, mora da je psihički bolestan.

Činjenica: Psihička bolest nije preduvjet nasilja u obitelji.

 

9. Muškarac koji samo prijeti tjelesnim ozljeđivanjem svojoj partnerici nije zlostavljač.

Činjenica: Prijetnje predstavljaju samo specifičan oblik zlostavljanja.

 

10. Muškarci koji su nasilni ne mogu si pomoći.

Činjenica: Muškarci mogu promijeniti svoje ponašanje.

 

11. Djeca trebaju svog oca makar je nasilan prema njihovoj majci. Žena bi za dobrobit  djece trebala ostat s takvim partnerom.

Činjenica: Odrastanjem u takvoj obitelji djeca uče biti nasilna.

 

12. Bračne tučnjave nisu ozbiljne, a događaju se u svakom braku.

Činjenica: Bračne tučnjave su ozbiljne i zahtijevaju pažnju društvu.

3 thoughts on “Nasilje u obitelji

  • Renata napisao:

    Kao prvo gdje vam je broj telefona, jer ja ga ne nalazim. Zar svaka zlostavljana žena može kuckati po kompj tražeći Vas? Moja majka ne zna koristiti kompj. To je moj komentar..

    A sada me zanima što moja majka treba poduzeti u slučaju psihičkog zlostavljanja. Živi s očuhom koji najvjerojatnije pati od paranoidne shizofrenije ili nekog oblika jer ima glasove u glavi, ne želi na liječenje i stalno joj prijeti da ako ne učini sve što on kaže vidjet će svoje itd…. Ja živim u odvojenom kućanstvu, ali je prije nekoliko godina očuh svom snagom kad je bio pijan mene lupio po leđima bez da sam ja slovo izgovorila, iz čista mira je dobio napad bjesnila, prijavila sam ga policiji, platio je kaznu i odležao noć u pritvoru.. što moja majka može poduzeti da ju on ne ubije u krajnjem slučaju, a psihološko zlostavljanje i prijetnje su svakodnevne prema majci. Kome da se obrati i tko ga može poslati na liječenje, budući da sam neće na to pristati? Jer uz neku psihološku bolest očuh je i alkoholičar. Hvala! Sa štovanjem Renata

  • Sklonište napisao:

    Poštovana, svaki oblik nasilja u obitelji potrebno je prijaviti policiji na broj 192. Vaša majka može se obratiti i nadležnom centru za socijalnu skrb i potražiti pomoć. Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja je pružatelj usluge privremenog smještaja u kriznim situacijama, odnosno u situaciji obiteljskog nasilja, a žrtve nasilja smještavaju se putem centra za socijalnu skrb. Za sve dodatne informacije, možete nam se obratiti putem Online savjetovališta gdje Vam je zajamčena anonimnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube