Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku

skloniste.osijek@gmail.com

Predavanje na temu zaštite žrtava kaznenih djela i prekršaja u PU osječko-baranjskoj

Edukacija policijskih službenika, 2014.U policijskoj upravi Osječko-baranjskoj 24.04.2014. god. održana je edukacija zamjenika načelnika policijskih postaja, pomoćnika načelnika policijskih postaja za poslove temeljne i kriminalističke policije te voditelja službi operativnih sektora PU kao dio edukacije policijskih službenika po policijskim upravama u RH na temu pružanja pomoći u razvijanju sustava podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja u sklopu provođenja projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova kroz razvoj sustava prevencije kriminaliteta, podrške žrtvama kaznenih djela i aktivnostima kontrole oružja“ koje MUP RH provodi u suradnji sa Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Učinkovit sustav podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja predstavlja ključan element za djelotvoran progon počinitelja kaznenih djela, ali i za puno ostvarenje prava žrtava, koja im pripadaju neovisno o potrebama samog kaznenog pravosuđa.

Psihologinje Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku svojim predavanjem “Psihološki pristup žrtvi kaznenog djela” govorile su o potrebi senzibiliziranja policijskih službenika po pitanju psihološkog stanja žrtve obiteljskog nasilja u trenutku prijavljivanja nasilja policiji.

Nakon prijavljivanja kaznenog djela, žrtvi često nije jasno što će se poduzimati u smislu otkrivanja i procesuiranja počinitelja te saniranja nastale štete i nema dovoljno informacija može li oštećena osoba aktivno doprinijeti uspjehu postupka koji slijedi. Zbog toga već policijski službenik, koji je u pravilu prvi u doticaju s kaznenim djelima i prekršajima, pa samim time i sa žrtvama, treba žrtvu ili oštećenika uputiti na prava koja su im zakonom zagarantirana, a sve u skladu s njenim trenutnim psihofizičkim, odnosno emocionalnim stanjem. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube