Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku

skloniste.osijek@gmail.com

Okrugli stol „Poboljšanje pravnog, psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka“

IMG_1486Udruga za podršku žrtvama i svjedocima organizirala je dana 11.04.2014. god. u Hotelu Lav u Vukovaru okrugli stol na temu „Poboljšanje pravnog, psihološkog i ekonomskog položaja žrtava i svjedoka“. Cilj okruglog stola bio je  predstaviti dosadašnja postignuća i poduzete mjere na području promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, te razmjena iskustava u pružanju  pravne i psihosocijalne podrške s naglaskom na unaprjeđenje postojećeg sustava podrške.

Sudionike, među kojima je bio i Stručni tim skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku, pozdravila je organizatorica okruglog stola, direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković, a diskusiju je otvorio Ante Zeljko, sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici. Istaknut je dosadašnji doprinos rada Udruge i njenih volontera razvijanju kvalitetnog sustava podrške žrtvama kaznenih djela, ali je ukazano i na potrebu širenja sustava podrške namijenjene osobama lišenim slobode.

Diskusiju nastavlja sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski koji je predstavio prava žrtava kaznenih djela u okviru novog Zakona o kaznenom postupku. Ističe da postoji kvalitetan zakonski okvir, ali je potrebno i dalje raditi na primjeni zakonskih odredbi.

Branka Lučić i Danijela Čukelj s Odjela za organiziranje i pružanje podrške žrtvama i svjedocima u Vukovaru ukratko su predstavile statističke podatke od preko 4000 osoba koje su prošle kroz njihov odjel gdje im je pružena podrška.

Mladen Stojanović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava govorio je o podršci žrtvama i svjedocima iz aspekta monitoringa suđenja za ratne zločine.

Za kraj, Marina Gutschy s Pravnog fakulteta u Zagrebu svojim izlaganjem o Direktivi EU o minimalnim standardima za žrtve otvorila je zanimljivu raspravu o usklađenosti Direktive s hrvatskim zakonodavstvom kao i manjkavosti primjene u praksi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube